ⓘ Ваджрапани е един от основните бодхисатви в Махаяна. В будистката иконография наред с Авалокитешвара и Манджушри често е изобразяван в близкото обкръжение на ис ..

                                     

ⓘ Ваджрапани

Ваджрапани е един от основните бодхисатви в Махаяна. В будистката иконография наред с Авалокитешвара и Манджушри често е изобразяван в близкото обкръжение на историческия Буда Шакямуни. В Махаяна бодхисатва Ваджрапани е почитан като един от 8-те сърдечни синове на Буда Шакямуни, като е изобразен спокоен на вид. Във Ваджраяна Ваджрапани обикновено е изобразяван в гневна форма, позната като Гухяпати – "Господарят на Тайните". Исторически той е основият получател, държател и защитник на всички тантрически текстове и учения, получени от Буда Шакямуни. По модела на по-нисшите тантри Ваджрапани символизира тялото на всички буди на десетте посоки и трите времена и представя просветлената активност на Буда. Бодхисатва Манджушри изобразява ума, а Авалокитешвара – речта на Буда. В тантрическата практика Ваджрапани е божество-покровител, Буда с многобройни форми, откривани във всички четири класифицирани нива на Тантра и е популярен във всички традиции на Тибетския будизъм, нови и стари.

В ранните елинистични изображения на Ваджрапани от периода на гръко-будизма очевиден негов прототип е героят Херакъл. По-късните образи напр. тханките, изразяващи символично качествата му, го показват най-често син на цвят с Ваджра скиптър в дясната ръка и, ако е в защитната си форма Гухяпати, това е показано с могъщото му телосложение, специалната разкрачена поза на силата, корона от черепи и око на мъдростта в средата на челото. В този случай може да държи и ласо, с което улавя негативни енергии и пречки по пътя.

Според "Панкавимсатисахасрика" и "Астасахасрика Праджняпарамита" всеки бодхисатва по пътя към просветлението може да получи защитата на Ваджрапани и това го прави недостижим за атаки "както от хора така, и от духове".

                                     

1. Източници

  • "The Greeks in Bactria and India" W.W. Tarn, Cambridge University Press
  • "De lIndus à lOxus, Archéologie de lAsie Centrale", Osmund Bopearachchi, Christine Sachs, ISBN 2-9516679-2-2
  • "Old World Encounters. Cross-cultural contacts and exchanges in pre-modern times" by Jerry H. Bentley Oxford University Press, 1993 ISBN 0-19-507639-7
  • "Religions and the Silk Road" by Richard C. Foltz St. Martins Press, 1999 ISBN 0-312-23338-8
  • "The Crossroads of Asia, Transformation in image and symbols", 1992, ISBN 0-9518399-1-8
  • "Alexander the Great: East-West Cultural contacts from Greece to Japan" NHK and Tokyo National Museum, 2003
  • "The Diffusion of Classical Art in Antiquity" by John Boardman Princeton University Press, 1994 ISBN 0-691-03680-2