ⓘ Мала Родригес. Мария Родригес, повече известна като Мала Родригес, е испанска хип-хоп изпълнителка. Известна е още като Ла Мала Родригес, Ла Мала и Ла Мала Мари ..

                                     

ⓘ Мала Родригес

Мария Родригес, повече известна като Мала Родригес, е испанска хип-хоп изпълнителка. Известна е още като Ла Мала Родригес, Ла Мала и Ла Мала Мария.

                                     

1. Биография

Мария Родригес е родена в испанския град Херес де ла Фронтера на 13 февруари 1979. Със семейството си се мести в Севиля, където по време на юношеските си години се включва активно в динамичното развитие на испанския хип-хоп. Произхожда от семейство от средната класа, майка и работи като фризьорка. Първата сценична изява на Родригес е през 1996 г., когато приема и псевдонима Мала Лошата.

                                     

2. Кариера

Родригес добива популярност в края на 90-те усперодно с успеха на други хип-хоп изпълнители от Севиля, сред които La Gota Que Colma, SFDK и La Alta Escuela. Първите и колаборации са за албума на La Gota Que Colma "Mordiendo el Micro", в частност песните "No Hay Rebaja" и "Dando Guerra". През 1999 излиза първият и самостоятелен проект макси-сингъла "A Jierro/Toma la Traca", издаден от Zona Bruta. След успеха на изданието Мала подписва договор с Юнивърсъл Мюзик Испания и през 2000 излиза дебютният и албум "Lujo Ibérico". Албумът получава златна сертификация и се продава в над 50 000 копия.

Вторият и студиен албум "Alevosía" е още по-успешен, а Родригес затвърждава мястото си сред най-добрите на испанската хип-хоп сцена. От албума е издаден сингъла "La Niña", чието видео е забранено за излъчване по много испански телевизии, заради показването на младо момиче, което употребява наркотици. През 2007 излиза третият албум "Malamarismo", в който тя разнообразява звученето си и включва по-широк диапазон от стилове, сред които най-отчетливи електроника, поп и рок. Издадени са синглите "Nanai" и "Por la Noche". Албумът е номиран в категорията Най-добър ърбън албум на годишните награди Латински Грами.

През 2010 г. Мала Родригес издава четвъртия си студиен албум "Dirty Bailarina", който е изключително позивитно приет от критиката. В Испания албумът достига 11-о място в класацията за албуми, а Родригес получава две номинации за Латинските Грами награди в категориите Най-добър ърбън албум и Най-добра ърбън песен "No Pidas Perdón". За втората номинация Мала печели наградата.

                                     

3. Музика

Музиката на Мала Родригес е силно повлияна от фламенко музиката. Текстовете на песните и са социално ориентирани и включват теми като бедността, расизъма, домашното насилие, живота на улицата и еманципацията. Нейни изпълнения са използвани като филмова музика в европейски филмови и телевизионни продукции, сред които най-познат за българската публика е испанския филм "И твоята майка също" Y tu Mamá También на режисьора Алфонсо Куарон. Също така, някои от песните и влизат и в саундтраковете на няколко компютърни игри, сред които FIFA 2005, Scarface: The World is Yours, и Need for Speed: Shift.

Освен като самостоятелен изпълнител Родригес е особено популярна с участията си в множество проекти, като гост изпълнител. Някои от най-известните изпълнители, с които е работила съвместно са Нели Фуртадо, Ейкън, Outlandish, Хулиета Венегас, Кайе 13, Диего Торес, SFDK и други.