ⓘ Шарипутра е един от двамата главни ученици шраваки – мъже на историческия Буда Шакямуни, докато Кхема и Упалавана са двете му основни ученички. Той е възхвалява ..

                                     

ⓘ Шарипутра

Шарипутра е един от двамата главни ученици "шраваки" – мъже на историческия Буда Шакямуни, докато Кхема и Упалавана са двете му основни ученички. Той е възхваляван в Тхеравада традицията като "първи в мъдростта" и един от най-важните ученици на Буда.

Шарипутра е роден в браминско семейство и когато се среща с Буда вече се бил впуснал в пътя на аскета – заедно със своя приятел Маудгаляяна в един и същи ден те се били отказали от всичко светско и станали ученици на Санджая Белатхапута. След срещата си с Буда стават негови привърженици и впоследствие най-близки ученици.

Шарипутра често преподавал с одобрението на Буда си спечелил прозвището Генерал на Дхарма Дхаммасенапати заради разпространението на ученията и се смята за основател на Абидхарма традицията. В някои случаи Буда леко упреква Шарипутра например заради непълно обяснения на Дхарма или когато допуска група послушници да бъде твърде шумна Независимо от всичко Шарипутра бил един от най-възхваляваните ученици и Буда поне в един случай го обявява за истински духовен син и главен помощник в "завъртането на колелото на Дхарма".