ⓘ Упалавана, подобно на Кхема се смята за едната от двете основни ученички на историческия Буда Шакямуни. Тя била дъщеря на богат търговец известна с красотата си ..

                                     

ⓘ Упалавана

Упалавана, подобно на Кхема се смята за едната от двете основни ученички на историческия Буда Шакямуни. Тя била дъщеря на богат търговец известна с красотата си, а името ѝ означава "тази, чийто тен е като син лотос". Когато навършила подходящата възраст множество могъщи и богати кандидати изпратили вестители за да искат ръката ѝ от нейния баща. Тъй като не искал да разочарова толкова много хора баща ѝ предложил тя да стане монахиня, на което Упалавана се съгласила. Тя бързо напредвала в медитацията и реализирала състоянието на Архат. Буда обявил, че измежду монахините тя е първа в овладяването на специалните сили.

                                     

1. Източници

  • Bodhi, Bhikkhu. trans. 1997. Uppalavanna Sutta: Uppalavanna SN 5.5. Посетен на 19 октомври 2007.
  • Paw Dhamma Center n.d. The Chief Disciple Uppalavanna Theri Архив на оригинала от 2003-08-15 в Wayback Machine.
  • Upalavanna, Sister trans. n.d. Etadaggavagga: These are the foremost AN 1:14. Посетен на 19 октомври 2007.
                                     

2. Външни препратки

  • Nibbana.com n.d. "Life Histories of Bhikkhuni Arahats: The story of Uppalavanna Theri" Архив на оригинала от 2006-07-19 в Wayback Machine.
  • Bodhi, Bhikkhu ed., trans. 1997. Discourses of the Ancient Nuns Bhikkhuni-samyutta Bodhi Leaves Publication No. 143. Kandy, Sri Lanka: Buddhist Publication Society. Посетен на 19 октомври 2007.