ⓘ Ави Бенеди е роден на 2 април 1980 г. в Израел. Когато е на четири години, семейството му се премества да живее във Виена, Австрия. Родителите му са с руски кор ..

                                     

ⓘ Ави Бенеди

Ави Бенеди е роден на 2 април 1980 г. в Израел. Когато е на четири години, семейството му се премества да живее във Виена, Австрия. Родителите му са с руски корени. Баща му е Едуард Бабадост, известен тенор. Дядо му е народен артист на Таджикистан. Ави Бенеди има двама братя – единият е дизайнер на бижута и дрехи, а другият е режисьор.

На две годишна възраст Ави започва да свири на барабани – традиция, която спазват всички мъже във фамилията. Когато е на шест, баща му подарява акордеон и това се превръща в негова страст за две години. На осем започва да свири на класическа китара и в продължение на три години посещава специализирано музикално училище във Виена. Следващият инструмент, по който се запалва, е keyboards. Става част от групата на дядо си, която изпълнява израелска фоклорна музика.

Ави говори и пее на редица езици, сред които иврит, английски, немски, руски, български, персийски, бухарски, словашки, румънски.

Ави Бенеди е завършил Колежа по фотография и филмово изкуство във Виена. От 1999 до 2008 г. е отговорен оператор в австрийската телевизия ATV.

Междувременно започва да композира своя авторска музика и да работи със своя група, която се казва Diamond Band. Заедно стават много популярни и в периода 2003 – 2006 г. реализират концерти по целия свят.

В Израел Ави Бенеди и "Diamond Band" пробиват с песента "Live like in a movie", която четири седмици е №1 в музикалните класации.

От 2006 г. започва самостоятелната кариера на Ави Бенеди в Русия.

Ави Бенеди композира за много звезди – руската певица Жасмин, Ищар, австрийската певица Jazz Gitti, арменската звезда Сона Саркисян и др.

Има два издадени албума: 2001 – "Avi Benedi & Diamond Band" в Австрия и 2012 – Ави Венэди "Встретились поздно" в Русия. През 2005 г. в Израел излиза сингъла Avi Benedi "En il Rosh".

Предстои издаването на третия самостоятелен албум на Ави Бенеди през лятото на 2015 г. Песните вече са записани и мастерирани в студио, а заглавието е "Ai Djan".

От началото на 2014 г. датира съвместната работа на Ави Бенеди и музикална компания "Пайнер". Певецът и композиторът Бенеди става известен в България с двата си съвместни проекта с Емилия – "Кой ще му каже" "Boi Tegali Li" и "Балкания". Междувременно Ави Бенеди композира и две песни за изпълнителки на "Пайнер" – "Пеперудите" на Соня Немска и "Официално бивша" на Ани Хоанг.

След успеха на двата му дуета с Емилия, Ави Бенеди е специален гост на XII годишни музикални награди на телевизия "Планета" в Зала 1 на НДК, които се състояха на 25 февруари 2014 г. Дуетите с Емилия, "Кой ще му каже" и "Балкания", го правят участник и в националното турне "Планета лято 2014".

На 29 октомври 2014 г. Ави Бенеди представи официално и първия си самостоятелен проект за България "Боже, пази" в зала "Витоша" на "Кемпински хотел Зографски". На 24 февруари 2015 г. песента "Кой ще му каже", съвместният му проект с Емилия, им донесе приза "Дует на 2014" на Годишните музикални награди на телевизия "Планета", които се проведоха в зала 1 на НДК.

За 2015 г. Ави Бенеди реализира проекта "За, теб любов", а няколко месеца по-късно, в разгара на лятото, е промотиран "Хубав е живота".

В началото на 2016 г. излиза и самостоятелната песен на българската певица Юнона – "Ти не си виновна", също композирана от Ави Бенеди.

През февруари 2016 г., е премиерата на триото с тромпетиста от "Ку-Ку бенд" Йордан Йончев – Гъмзата и изпълнителката на "Пайнер" – Мария. Името на песента е "Истинска жена" Zug Yonim. Песента е по музика и аранжимент на Ави Бенеди. В този международен проект, певецът пее на иврит, а Мария и Гъмзата на български език. Режисьорът на лентата, Лиор Бабадост е претворил музикалното послание в интересен сюжет, в който главните актьорски роли са поверени на тримата изпълнители. Клипът към "Истинска жена" е заснет в рамките на един снимачен ден в Хотел Маринела София. Три дни след премиерата изпълнителите гостуват в "Шоуто на Слави", за да представят новата си песен.

На Годишните музикални награди на телевизия "Планета" за 2015 г., които се проведоха в зала "ЕФЕ" на хотел "Маринела", Ави се представя с песента "Истинска жена" Zug Yonim и дуетните си половинки Мария и Гъмзата.

През май 2016 г. е премиерата и на още една колаборация по песен на Ави Бенеди, но този път с нашумялата млада звезда от Армения – Алекс, в която Ави пее изцяло на арменски език. Заглавието на песента е "Идвам в Армения Ekel em Yerevan".

През юни 2016 г. бяха промотирани и 3 песни, по музика и аранжимент на Ави Бенеди. За Сърбия, изпълнителката Andreana Cekic представя "300 svatova", а нейната колежка Jelena Paunovic – песента "Zeni Me". За Израел, рапърът Subliminal представя "Tzeva Lahaim", която за броени дни се превръща в хит.

На 4 юли 2017 Ави е награден с престижната награда Златна Плоча за песента "Gib Net Auf", която е композирал за австрийската джаз певица Jazz Gitti.

На 18 октомври 2016 г. Ави излиза на една сцена с етно звездата Ищар в зала 1 на НДК в София.

Ави започва 2017 г. с нов сингъл, Войната в мен, с дебют на 4 февруари, написан от Анастасия Мавродиева и директор на видеото отново Лиор Бабадост.

На 8 март Бенеди промотира новия си сингъл La Vida Amiga, видео директор Ивайло Петков, а заедно с това обявява и новия си албум. Na 9 юни представя новата си песен Oye Señorita на европейския пазар, написана от него и Севдалина Дякова и клип режисиран от Лиор Бабадост, а седмица по-късно е представена и на българския пазар. След успеха на двата испански сингъла, са направени няколко ремикса на песента Oye Señorita, които се въртят по най-слушаните радия в Германия, Австрия и Швейцария – Oye Señorita Y-TEK Tropical remix, Oye Señorita Pachanga REMIX, с участието на Sesman.

През юли 2017 г. на европейския пазар излиза и испанският ѝ албум – "Loco". През същата година Ави продуцира и две песни за младия талант от Азербайджан Sabina Bejli – през месец Май – "Ready for tonight" и през месец Октомври "Never Let Go".

През април 2017 г. е премиерата на песента на сръбската звезда Индира Радич "ZIVIM SAD", също написана и аранжирана от Ави.

През октомври 2017 г. узбекистанската звезда Shahzoda представя новата си балада "Begim", също написана и аранжирана от Ави.

                                     

1. Външни препратки

  • Официален SoundCloud профил
  • Официален Instagram профил
  • Официален Twitter профил
  • Официален VK профил
  • Официална Facebook страница
  • Официален AskFM профил
  • Официален YouTube канал
  • Официална Уеб страница