ⓘ Лавапа е тибетското име на индийския будистки учител Камбала или още Камбалапада. Живял през 10 век, той е особено почитан в тибетския будизъм. Лавапа е един от ..

                                     

ⓘ Лавапа

Лавапа е тибетското име на индийския будистки учител Камбала или още Камбалапада. Живял през 10 век, той е особено почитан в тибетския будизъм. Лавапа е един от легендарните 84 махасидхи или реализирани медитатори, за него се смята, че е пътувал в Тибет до провинция Цари. Той е носител на приемствеността на "Йога на съня" – практика, която предава на Тилопа.

Симър-Браун 2001: p. 57 обръща внимание на двузначността на дакините, често срещани като персонаж в живота на тантричните майстори. Те носят както аспекта на мъдростта, така и на светските сили и разказва за произхода на името на Лавапа:

                                     

1. Хеваджра Тантра

Хеваджра Тантра е измежду практиките на най-висшия клас на Махаанутарайога Тантра и исторически появата и се определя между края на осми век Snellgrove и "края на девети или началото на десети век Davidson в източна Индия, вероятно Бенгал. Таранатха смята Сароруха и Кампала освен като Лавапа известен още като Камбали и Шрипрабхада носители на Хеваджра:

. най-изтъкнатият йогин Вирупа медиттирал върху идама Ямари и постигнал съвършенство с благословията на Ваджраварахи. неговият ученик Домби Херука. разбрал същността на Хеваджра Тантра и композирал множество шастри като "Найратмия Деви Садхана" и "Сахаджа Сидхи". Също така той удостоил с посвещение своите ученици. След него двамата ачарии Лавапа и Сароруха станали носители на Хеваджра Тантра. Сидха Сароруха станал първият носител на "Хеваджра питр садхана"