ⓘ Кен Дохърти е ирландец и професионален играч по снукър от 1990 г. Начинът му на игра е базиран до голяма степен на техниката и на защитните удари, за разлика от ..

                                     

ⓘ Кен Дохърти

Кен Дохърти е ирландец и професионален играч по снукър от 1990 г.

Начинът му на игра е базиран до голяма степен на техниката и на защитните удари, за разлика от начина на игра на повечето професионалисти по снукър, които се стремят предимно към големи точкови брейкове. Вероятно това е и причината, че Кен Дохърти е сред малкото играчи на снукър в челото на Световната ранглиста, които все още не са записали максимален брейк от 147 точки. През 2000 г. е на крачка от постигането на максимален брейк във финалния мач на турнира Бенсън Енд Хеджис Мастърс срещу Матю Стивънс. Тогава той пропуска последната черна топка на масата и остава с брейк от 142 точки.

Кен Дохърти става вторият играч на снукър, роден извън Великобритания, който печели Световното първенство. Това се случва през 1997 г., когато на финала побеждава Стивън Хендри с резултат 18 на 12. След тази своя победа Кен Дохърти се подрежда на трето място в световната ранглиста за сезон 1997/98.

Сезон 2005/2006 е много добър за Кен Дохърти, който през февруари 2006 г. побеждава Джон Хигинс на финала на Купата на Малта. В този мач Дохърти изостава с 8 на 5 фрейма, но успява да запише четири поредни фрейма и в крайна сметка да печели мача. По този начин Кен печели първата си титла от голямо състезание след 2001 г. На световното първенство през 2006 г. Кен Дохърти играе в първия си мач срещу Бари Холкинс. Очакванията са това да бъде най-оспорвания мач в първи кръг, но те въобще не се оправдават и Кен Дохърти побеждава с 10 на 1 фрейма. Във втори кръг Дохърти печели мача си срещу Матю Стивънс с 13 на 8 фрейма. След тази победа той е класиран на 2-ро място в предварителната ранглиста след Стивън Хендри. В голяма изненада се превръща четвъртфиналният мач на Дохърти срещу Марко Фу, където Кен е победен с 13 на 10 фрейма, а Фу остава последния квалификант на първенството.

Кен, който е женен за Сара, почти се ослепява през 2002 г. при инцидент в банята. Тогава се подхлъзва и се удря в декорацията на банята, като за малко не наранява очите си. Освен това има характерен белег на дясната буза, който е получил когато е бил на 7 години като е паднал от покрива на барака.

                                     

1. Външни препратки

  • en) Профил на Кен Дохърти в Global Snooker Centre Архив на оригинала от 2006-03-19 в Wayback Machine.
  • Страница за Кен Дохърти Архив на оригинала от 2008-12-20 в Wayback Machine.
  • en) Профил на Кен Дохърти в World Snooker